AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank in Amsterdam een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist tegen een 26-jarige vrouw wegens een ernstig ongeval in een klimhal.

Dat gebeurde in maart 2008 in klimzaal Tussen hemel en aarde in de hoofdstad. Een toen 28-jarige vrouw viel van een klimwand naar beneden en liep een groot aantal botbreuken op.

De verdachte was de zekeraar van het slachtoffer. Terwijl haar klimpartner zich op circa 12 meter hoogte bevond, maakte zij in een moment van onoplettendheid het touw los dat de twee met elkaar verbond. Toen de andere vrouw in dat touw wilde gaan hangen, viel ze naar beneden.

Geringe nonchalance

Volgens de officier van justitie was er sprake van ''meer dan geringe nonchalance'' en ''een grove mate van schuld'' aan de kant van de verdachte. ''De klimmer legt zijn leven in handen van de zekeraar en mag dan ook de hoogste mate van zorgvuldigheid van hem verwachten.''

De verdachte verklaarde maandag dat ze niet weet waarom ze het touw heeft losgemaakt. ''Ik kan mij dat hele moment niet herinneren''. Ze zei dat ze waarschijnlijk volledig op de automatische piloot heeft gehandeld. Een psychiater die haar heeft onderzocht, heeft dat ook geconcludeerd.

Sportklimmer

De sportklimmer vertelde dat ze haar partner de hele tijd goed in de gaten heeft gehouden. Tijdens het zekeren gaf ze op een gegeven moment wel aanwijzingen aan een stel jongens dat naast haar aan het klimmen was, maar ze zei ''zeker geen hele gesprekken'' te hebben gevoerd.

Ook de advocaat van de verdachte stelde dat zijn cliënte het touw in een automatisme heeft losgemaakt. Ze had dat volgens hem al zo vaak gedaan dat de geringste afleiding die handeling had kunnen veroorzaken. Hij zei dat haar dan ook in strafrechtelijk opzicht niets te verwijten valt en eiste vrijspraak.

Hemel en aarde

In mei 2008 vond er een soortgelijk ongeluk plaats in Tussen hemel en aarde. Een 39-jarige vrouw kwam daarbij om. De rechtbank achtte haar zekeraar schuldig aan dood door schuld, maar het gerechtshof sprak hem vorige maand in hoger beroep vrij.

Van nonchalance of nalatigheid is volgens het rechtscollege niets gebleken. Het hof constateerde dat er vaker zulke ongelukken gebeuren in de klimsport en dat de veiligheidsmaatregelen daarom zouden moeten worden aangepast.