AMSTERDAM - Op de luchthaven Schiphol is het nog altijd mogelijk op een eenvoudige manier liters springvloeistof aan boord van vliegtuigen te brengen. Dat toonde onderzoeksjournalist Alberto Stegeman zondagavond aan in het programma Undercover in Nederland op SBS6.

Het lek zit in het systeem van belastingvrij winkelen en het 'sealen' van daar gekochte drank. Stegeman en zijn team lieten zien hoe op Schiphol iemand belastingvrij drank kan kopen en vervolgens het belastingvrije gedeelte weer kan verlaten met de verpakte fles - zonder de vlucht te nemen.

Op een locatie buiten de luchthaven kan een andere - explosieve - vloeistof in de fles gedaan worden.

Winkelen

Bij vluchten naar niet Schengen-landen als Engeland en de VS kunnen passagiers eerst belastingvrij winkelen voordat hun bagage wordt gecheckt. Stegeman liet zien hoe op deze manier de op Schiphol gekochte fles, maar nu gevuld met een andere vloeistof, in het belastingvrije winkelgedeelte opnieuw kan worden afgerekend en verpakt.

Het lukte hem zo met de 'nepfles' naar Engeland en zelfs naar het Amerikaanse Washington te vliegen.

Aanslag

Dit, ondanks dat de veiligheidsmaatregelen internationaal gezien werden aangescherpt na de mislukte aanslag met kerst afgelopen jaar tijdens een vlucht van Amsterdam naar Detroit. De Nigeriaanse dader probeerde een poederachtige substantie tot ontploffing te brengen.

Het veiligheidslek op Schiphol brengt ook andere luchthavens in de wereld in verlegenheid, zoals de luchthaven Heathrow van Londen. De 'nepfles' kwam door de controle op Heathrow, omdat deze voorzien was van een verzegelde verpakking en aankoopbon van Schiphol.

'Onbestaanbaar'

Europarlementariër Hans van Baalen noemt het lek in de uitzending van SBS 'onbestaanbaar'. ''Dat gat moet nu gedicht worden.''

PvdA-Tweede-Kamerlid Ton Heerts eist dat de infrastructuur op Schiphol aangepast wordt en wil daarover heel snel met de (demissionair) minister van justitie in debat.