RIJSWIJK - Helmond en Capelle aan den IJssel gaan de stemmen die woensdag zijn uitgebracht voor de gemeenteraden, opnieuw tellen.

Maastricht leek eveneens af te stevenen op een hertelling, maar het hoofdstembureau zag er uiteindelijk van af. In Druten en Lopik leverde het opnieuw tellen van de stemmen geen nieuwe uitslag op.

Rotterdam hangt ook een hertelling boven het hoofd. Leefbaar Rotterdam heeft bezwaar gemaakt tegen de uitslag.

Nadat alle stemmen waren geteld, bleken vrijdag Leefbaar Rotterdam en de Partij van de Arbeid beide op veertien zetels uit te komen.

Percentagegewijs

Percentagegewijs blijft de PvdA met 28,92 procent van de stemmen de grootste; Leefbaar Rotterdam volgt met 28,63 procent van de stemmen. Het verschil bedraagt slechts zeshonderd stemmen.

Leefbaar-lijsttrekker Marco Pastors tekende bezwaar aan tegen de verkiezingsuitslag vanwege onregelmatigheden bij verscheidene stembureaus. De Commissie Onderzoek Geloofsbrieven buigt zich nu over de rechtmatigheid van de Rotterdamse raadsverkiezingen.

Pas op 16 maart komt de commissie met een advies.

Tegen het licht

Capelle aan den IJssel besloot vrijdag de stemmen opnieuw te tellen. Dat besluit werd genomen nadat de PvdA vrijdag bezwaar maakte tegen de definitieve uitslag waarin de partij op een zetel minder uitkwam dan in de voorlopige.

Ook in Helmond worden de stemmen opnieuw tegen het licht gehouden. Bij de controle op één stembureau zijn meerdere onregelmatigheden aan het licht gekomen.

Rode potlood

Volgens Peter Rehwinkel, burgemeester van Groningen, zijn de diverse hertellingen en twijfels over uitslagen grotendeels het gevolg van het rode potlood. Rehwinkel vindt het ''een illusie om te denken dat het stemproces zonder computer veiliger verloopt''.

''Mensen zijn urenlang bezig om stemmen te tellen, kunnen vermoeid raken en een fout maken. Met computers gebeurt dat niet'', aldus Rehwinkel.

Voorkeursstemmen

PVV-voorman Geert Wilders heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag ruim 13.000 voorkeurstemmen gekregen. Hij zou daarmee een plaats in de gemeenteraad krijgen, maar ziet af van zijn zetel. Vooraf was al bekend dat Wilders enkel als lijstduwer op het stembiljet stond.

De PVV werd de tweede partij in Den Haag, na de PvdA. In Almere krijgt de PVV negen zetels in de gemeenteraad en is daarmee de grootste partij in de polderstad. De Partij van de Arbeid komt op de tweede plaats met acht zetels, zo bleek vrijdag uit de einduitslag.

Utrecht

Emeritus hoogleraar, historicus en televisiecommentator Maarten van Rossem zou in de raad van Utrecht kunnen plaatsnemen. Hij was lijstduwer, maar kreeg zo veel voorkeursstemmen dat hij een raadszetel kan gaan bemannen.

Van Rossem heeft echter bedankt. Een andere bekende Nederlander, actrice Nelly Frijda, neemt wel plaats in een gemeenteraad. Met haar partij Red Amsterdam komt Frijda in de Amsterdamse raad.