ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag opnieuw celstraffen geëist tegen drie verdachten van de strandrellen in Hoek van Holland op 22 augustus vorig jaar.

De hoogste eis bedroeg 18 maanden cel waarvan vier maanden voorwaardelijk, meldde een woordvoerster van het OM in Rotterdam.

Asim B. die wordt beschouwd als aanstichter van de gewelddadigheden, moet op 6 april voor de rechter verschijnen, zo bepaalde de rechtbank vrijdag.

Twee andere verdachten hoorden respectievelijk een jaar cel waarvan 3 maanden voorwaardelijk en een jaar waarvan vier maanden voorwaardelijk eisen.

Evenementenverbod

De officieren van justitie willen ook dat de rechtbank aan alle drie een evenementenverbod oplegt, zodat ze zich op de dagen van die evenementen bij de politie moeten melden.

Twee politieagenten die op 22 augustus bij het dancefeest Sunset Grooves in Hoek van Holland waren, moeten als getuige optreden in de rechtszaak tegen Asim B. Het gaat om twee politiemensen die het feestterrein op gingen om ongeregeldheden te peilen.

Opstoken

Zij hebben later verklaard dat Asim B. andere hooligans opstookte om met de politie te gaan vechten. B. wordt dan ook voor onder meer opruiing vervolgd. De verdachte ontkent echter dat hij dat heeft gedaan. De agenten worden niet in het openbaar gehoord, maar bij de onderzoeksrechter.

B.'s advocaat Frank van Ardenne stelt dat zijn cliënt is opgepakt om zijn reputatie en niet om wat hij op de avond van het dramatisch verlopen strandfeest daadwerkelijk heeft gedaan.

Uitgebreid strafblad

''Hij is in de verste verte niet bij de daadwerkelijke gewelddadigheden geweest die in de duinen tegen politiemensen werden gepleegd.'' Bij de strandrellen viel een dode.

Asim B. heeft een uitgebreid strafblad en stadionverboden van een heel stel landelijke voetbalclubs. De officier van justitie erkende dat B. niet te zien is op filmmateriaal van de geweldsuitbarsting van een groep hooligans - de linie, zoals het Openbaar Ministerie (OM) het noemt - maar zegt dat hij wel de aanstichter was.

Hoekje

''Door de opruiing van B. is alle ellende in gang gezet'', aldus de aanklaagster.'' Mogelijk heeft hij ergens in een hoekje gestaan, lachend om wat hij had aangericht.''

De 42-jarige Peter V. is een van de andere verdachten. V. heeft volgens justitie op de bewuste avond in de hekken waarachter politieagenten hun toevlucht probeerden te zoeken gehangen. V. zei tegen de rechters dat hij zich niks meer van die avond kan herinneren omdat hij drie xtc-pillen op had en minstens zeven bier.

Openlijk geweld

Het OM verdenkt hem van openlijk geweld tegen politieambtenaren en van bedreiging. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.