EMMEN - De volwassen olifant die half februari levenloos in haar stal in Dierenpark Emmen werd gevonden, is overleden na complicaties tijdens haar bevalling.

Het dier bleek drachtig te zijn van een heel zwaar jong van 130 kilo. Dat heeft een woordvoerder van de dierentuin vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Volgens de zegsman is olifant Swe San Thay gevallen toen de bevalling op gang kwam en heeft ze daarbij haar bekken gebroken.

Shock

''Ze had altijd al problemen met haar voorpoten en liep moeilijk. Door de val verloor de olifant erg veel bloed waardoor ze in shock raakte en snel overleed.'' Ook de baby-olifant redde het niet.

De verzorgers van de olifant wisten dat het dier drachtig was. ''Maar dat het een jong van 130 kilo was hadden we niet verwacht. Zo zwaar hebben we ze hier nog niet eerder gehad'', aldus de woordvoerder.

Volgens hem wegen de meeste olifantenbaby's bij de geboorte rond de honderd kilo. Of het gewicht van het jong de val van Swe San Thay heeft veroorzaakt, weet de zegsman niet. ''Dat blijft gissen.''