ROTTERDAM - Twee politieagenten die op 22 augustus bij het dancefeest Sunset Grooves in Hoek van Holland waren, moeten als getuige optreden in de rechtszaak tegen de vermeende aanstichter van de strandrellen.

Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag besloten. De zaak tegen de 25-jarige Asim B. wordt op 6 april inhoudelijk behandeld.

Het gaat om twee politiemensen die het feestterrein opgingen om ongeregeldheden te peilen.

Zij hebben later verklaard dat Asim B. andere hooligans opstookte om met de politie te gaan vechten. B. wordt dan ook voor onder meer opruiing vervolgd.

De verdachte ontkent echter dat hij dat heeft gedaan. De agenten worden niet in het openbaar gehoord, maar bij de onderzoeksrechter.

Reputatie

B.'s advocaat Frank van Ardenne stelt dat zijn cliënt is opgepakt om zijn reputatie en niet om wat hij op de avond van het dramatisch verlopen strandfeest daadwerkelijk heeft gedaan.

''Hij is in de verste verte niet bij de daadwerkelijke gewelddadigheden geweest die in de duinen tegen politiemensen werden gepleegd.'' Bij de strandrellen viel een dode.

Strafblad

Asim B. heeft een uitgebreid strafblad en stadionverboden van een heel stel landelijke voetbalclubs.

De officier van justitie erkende dat B. niet te zien is op filmmateriaal van de geweldsuitbarsting van een groep hooligans - de linie, zoals het Openbaar Ministerie (OM) het noemt - maar zegt dat hij wel de aanstichter was.

''Door de opruiing van B. is alle ellende in gang gezet'', aldus de aanklaagster.''Mogelijk heeft hij ergens in een hoekje gestaan, lachend om wat hij had aangericht.''

Peter V.

Tegen de 42-jarige Peter V. eiste het OM een jaar celstraf waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ook willen de officieren van justitie dat de rechtbank hem een evenementenverbod oplegt. V. heeft volgens justitie op de bewuste avond in de hekken waarachter politieagenten hun toevlucht probeerden te zoeken gehangen.

V. zei tegen de rechters dat hij zich niks meer van die avond kan herinneren omdat hij drie xtc-pillen op had en minstens zeven bier. Het OM verdenkt hem van openlijk geweld tegen politieambtenaren en van bedreiging. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.