ARNHEM - Personen die een werkstraf krijgen in verband met de ongeregeldheden in Culemborg, zullen allemaal samen onbetaalde arbeid gaan verrichten in het openbaar in Culemborg zelf.

Daarvoor heeft Reclassering Nederland een speciaal project opgezet. Dat bleek vrijdag bij de politierechter in Arnhem, waar vier personen zich moesten verantwoorden.

Algemeen directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland: ''We zoeken samen met de gemeente naar een passende invulling voor werkstraffen die in verband met onrust in de wijk worden opgelegd. Dat moet liefst in het openbaar en samen in gemengde groepen, zodat voor iedereen te zien is dat je samen ook iets positiefs kan doen in je wijk in plaats van rotzooi trappen. We denken aan groenverzorging, herstelwerkzaamheden en opruimwerkzaamheden.''

Ongeregeldheden

De eerste twee personen die vrijdagochtend zijn veroordeeld tot twintig uur van die bijzondere werkstraf, lijken niet veel met de ongeregeldheden te maken te hebben, of zelfs niet eens met de wijk.

De ene is een 32-jarige wijkbewoner en de andere een 20-jarig meisje uit Wijchen dat haar vriendje bezocht. Zij hadden pepperspray respectievelijk traangas in hun tas toen zij bij een afzetting in de Middelkoopstraat werden aangehouden en gefouilleerd. Op dat moment gold een zerotolerancebeleid, waarbij iedereen die ook maar een kleine overtreding pleegde, een proces-verbaal kreeg.

Nieuwjaarsnacht

Twee mensen die in de Diepenbrockstraat waren in de bewuste nieuwjaarsnacht, hoorden honderd uur werkstraf en vier maanden cel, respectievelijk dertig uur werkstraf eisen. De eerste dreigde en beledigde de politie volgens justitie. De tweede zou hebben geweigerd de straat te verlaten na een bevel tot ontruiming.

In januari was het in de wijk lange tijd onrustig doordat Molukse en Marokkaanse jongeren tegenover elkaar stonden. Het conflict tussen Marokkanen en Molukkers in Culemborg bestaat al jaren.