ROTTERDAM - De man die door justitie wordt beschouwd als aanstichter van de strandrellen afgelopen augustus in Hoek van Holland , Asim B., moet vrijdag opnieuw voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen.

Zijn zaak wordt echter nog niet inhoudelijk behandeld. Drie medeverdachten van B. moeten ook voorkomen. Het viertal staat terecht voor hun rol in de gewelddadigheden tegen de politie tijdens het feest Sunset Grooves op het Hoekse strand.

Tijdens de rellen, waarbij hooligans zich met veel geweld tegen de politie keerden, werd de 19-jarige Robby van der Leeden getroffen door een politiekogel. Hij overleed aan zijn verwondingen.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is Asim B. schuldig aan opruiing, bedreiging van politiemensen en geweldpleging tegen agenten en bezoekers van het feest. Hij zou anderen hebben opgehitst.

Strafblad

Het OM stelt dat B. zich als een leider gedroeg en voordeed hoe er moest worden gevochten. Andere verdachten zouden hem hebben omschreven als een onruststoker en een hersenloze, die lid zou zijn van de harde kern hooligans.

B. spreekt de beschuldigingen tegen. Zijn advocaat, Frank van Ardenne, vindt dat vooral is gekeken naar de reputatie van B., die in acht landelijke voetbalstadions een verbod heeft en een strafblad van 25 pagina's.

Evenementenverbod

Eerder veroordeelde de rechtbank in Rotterdam al personen die aan de rellen hebben deelgenomen. Op 19 februari kregen vijf verdachten gevangenisstraffen tot elf maanden opgelegd. Vier van hen kregen ook een evenementenverbod. Begin februari veroordeelde de rechtbank al vier relschoppers.