ARNHEM - Alle processtukken van de eerste Puttense moordzaak, waarin twee verdachten werden vervolgd, veroordeeld en later gerehabiliteerd, worden toegevoegd aan het huidige strafdossier tegen Ron P.

Dat heeft het gerechtshof in Arnhem donderdag bepaald. Ook worden een gynaecoloog en een uroloog als deskundigen gehoord.

Andere verzoeken van Ron P.'s advocaat zijn voorlopig afgewezen.

Hij had om negentig getuigen en deskundigen gevraagd, onder wie minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie en misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Verdachte

Ron P. is de nieuwe verdachte van de verkrachting van en de moord op Christel Ambrosius in Putten in 1994.

In die zaak werden eerst de Puttenaren Wilco Viets en Herman Dubois jarenlang vastgezet.

De Puttenaren werden later alsnog vrijgesproken. Jaren later bracht een dna-spoor de 34-jarige Ron P. uit Delft in beeld. De rechtbank in Zutphen veroordeelde hem afgelopen oktober tot 15 jaar cel.

Advocaat

Advocaat Ruud van Boom krijgt een hoop werk op zijn bord, maar is blij met de voeging van de oude dossiers.

Volgens Van Boom is het eerlijker wanneer er in het onderzoek in hoger beroep ook ruimte blijft voor scenario's met andere daders dan alleen zijn cliënt.

Van Ron P. werd sperma bij Ambrosius aangetroffen. Totdat P. zijn dna in 2008 afstond na een mishandeling, was altijd onbekend gebleven van wie die spermadruppel was.

Van der Stap

Sinds februari is de vroegere Puttenaar P. ook verdacht van de moord op de Rijswijkse Anneke van der Stap. Van der Stap verdween op 11 juli 2005 na een bezoek aan een vriend in Enschede.

Daar stapte ze op de trein naar Den Haag, om verder te reizen naar haar ouders in Rijswijk. Elf dagen later werd ze in de bosjes aan de rand van een bedrijventerrein in Rijswijk gevonden, niet op de route van

Den Haag naar haar huis. Onderzoek aan het lichaam leverde met de toenmalige stand van de wetenschap onvoldoende op, waarna de zaak onopgelost bleef.

Onlangs werd haar lichaam opgegraven voor nieuw onderzoek, waarna de verdenking op P. viel.