EINDHOVEN - Burgemeester Rob van Gijzel kan toch een gebiedsverbod opleggen aan pedoseksueel Sytze van der V.

Tot dat oordeel komt de onafhankelijke commissie voor bezwaarschriften van de gemeente Eindhoven in de procedure die Van der V. tegen de burgemeester had lopen.

Van Gijzel heeft volgens de bezwarencommissie met toevoeging van een vertrouwelijke dreigingsanalyse voldoende gemotiveerd dat de pedoseksueel een gevaar vormt voor de openbare orde.

Eerder oordeelde de kortgedingrechter dat de burgemeester onbevoegd was om het gebiedsverbod op te leggen.

Bescherming

De commissie meent dat de belangen van slachtoffers en het belang van de bescherming van openbare orde zwaarder wegen dan het belang van Sytze van der V. ''Volgens de commissie is het niet onredelijk dat de burgemeester aan zijn terugkeer nadere eisen en beperkingen stelt.''

De commissie benadrukt dat een gebiedsverbod een ultiem middel is. Het advies aan de burgemeester is wel om het gebiedsverbod dat was ingesteld voor de hele gemeente te beperken tot een objectief, realistisch risicovol gebied.

Verkrachting

De 61-jarige Sytze van der V. heeft een celstraf van 27 maanden uitgezeten, die het gerechtshof hem oplegde voor verkrachting van en ontucht met vier minderjarige jongens uit de Eindhovense wijk Woensel.

Het was zijn derde veroordeling wegens zedendelicten met minderjarigen. Het hof veroordeelde hem vanwege de ernstige vrees voor herhaling tot de lange proeftijd van vijf jaar. Omdat zijn cassatie tegen de straf nog loopt kon de man zich vrij bewegen en hoeft hij zich niet te houden aan het toezicht door de reclassering.

Van Gijzel heeft kennis genomen van het advies en wil verder niet reageren. Hij neemt binnen enkele weken een beslissing over het bezwaar.