TERNEUZEN - De zeesluis van Terneuzen zet vrijdagochtend de deuren open voor het grootste schip dat er ooit is aangekomen.

De doortocht is een test voor de grenzen van het sluizencomplex. Als de proef goed verloopt, mogen grotere zeeschepen door de sluis dan tot nu het geval is.

Dat meldde het Havenbedrijf Gent woensdag. De zeesluis van Terneuzen is de toegangspoort voor de haven van Gent.

Het grote schip is de bulkcarrier Eptalofos die via de Westsluis in Terneuzen richting staalbedrijf ArcelorMittal vaart.

Proefvaart

Het schip is 37 meter breed, 229 meter lang en draagt een lading van 92.567 ton. De beschikbare vaargeul van de sluis bedraagt 38 meter.

De doorgang van het schip is een derde en laatste proefvaart door de sluis. De eerste twee testen vonden plaats in november 2008 en maart 2009.

Economisch voordeel

''We willen de huidige capaciteit zo veel mogelijk benutten. Als deze derde proef goed verloopt, betekent dat een enorm economisch voordeel voor de haven en de bedrijven.

De transportkosten worden gedrukt aangezien een grotere hoeveelheid goederen in één keer kan worden vervoerd'', zegt woordvoerder Johan Bresseleers van het Havenbedrijf Gent.