ALKMAAR - De rechtbank in Alkmaar heeft woensdag de 30-jarige Thomas W. uit Arnhem vrijgesproken.

W. werd door justitie vervolgd omdat hij in de zomer van 2009 tijdens zijn vakantie op Texel foto's en filmpjes van douchende naakte mannen had gemaakt.

Volgens de rechtbank kan het maken van filmpjes en foto's van naakte mannen niet als een ontuchtige handeling gekwalificeerd worden.

Aftrekken

Ook kan volgens de rechtbank niet worden bepaald of de slachtoffers in hun seksuele schaamtegevoel zijn gekwetst.

De Arnhemmer maakte in het sanitairgebouw op een camping op Texel met zijn mobiele telefoon foto's en filmpjes door zijn toestel over de afscheidingswand van de douchehokjes te houden. Hij hoopte dat de mannen zich op dat moment aan het aftrekken zouden zijn.

Een van de slachtoffers betrapte hem tijdens het filmen, waarna de man kon worden aangehouden. Een aantal andere mannen viel de dag ervoor al ten prooi aan de voyeur, zo blijkt uit afbeeldingen in de telefoon van de man. De identiteit van deze mannen is niet bekend, omdat ze zelf niet merkten dat ze werden gefotografeerd.

Beroep

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Volgens het OM was er sprake van handelingen van ontuchtige aard en werden de slachtoffers gedwongen tot het dulden van het plegen van deze handelingen. Het OM kon woensdag nog niet aangeven of het beroep aantekent tegen de uitspraak.