ZUTPHEN - De officier van justitie in Zutphen heeft twee jaar cel en tbs met voorwaarden geëist tegen de 24-jarige Danny ter H. uit Doetinchem.

De man wordt ervan verdacht dat hij in mei vorig jaar zijn zoontje van zeven weken oud heeft geprobeerd te doden door het hard heen en weer te schudden.

De baby liep bloedingen en een zwelling in de hersenen op, maar maakt het nu weer goed.

De vader erkende dat hij het jongetje op een matrasje op de grond in zijn zogenoemde gamekamer heeft gelegd, omdat het in zijn eigen bedje huilde en last leek te hebben van zijn buik.

Bloed

Toen de baby niet stil werd, heeft hij een keer of twee hard op het matras gedrukt, waardoor het hoofdje op en neer is gegaan.

Korte tijd later werd het kindje slap en braakte bloed. Ter H. vroeg de moeder van het kind direct de ambulance te bellen. Twee weken later werd hij gearresteerd op verdenking van poging tot doodslag.

Overlijden

De vader wist wel dat je het hoofdje van een baby moet ondersteunen, maar had geen idee dat het indrukken van het matrasje met de baby erop zulke grote gevolgen kon hebben.

Niettemin vindt de officier van justitie dat de Doetinchemmer bewust de kans heeft aanvaard dat het kindje zou komen te overlijden. ,,Het ging om een baby die zes weken te vroeg is geboren'', meende hij.

Agressie

Een psycholoog en een psychiater hebben vastgesteld dat de Doetinchemmer een persoonlijkheidsstoornis heeft, waardoor hij uit onmacht kan doorschieten in agressie.

Behandeling in een forensisch psychiatrische kliniek in het kader van tbs met voorwaarden zou de beste optie zijn om herhaling te voorkomen.

De aanklager verbindt er de voorwaarde aan dat de vader zijn zoontje en twee andere kinderen uit een eerdere relatie alleen onder begeleiding mag ontmoeten.

Behandeling

Advocaat Arne Kloosterman vindt dat zijn cliënt niet had kunnen voorzien dat de baby een verhoogd risico op letsel had en dus vrijgesproken moet worden van poging tot doodslag.

Van zware mishandeling is evenmin sprake, nu het kindje zich goed ontwikkelt en geen blijvend letsel heeft opgelopen.

Ten slotte bepleitte hij een gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest en stelde hij een ambulante behandeling voor, in plaats van opname in een kliniek. Uitspraak 7 maart.