AMSTERDAM - Deskundigen op het gebied van slaapwandelen oordelen zeer verschillend over een schietincident op nieuwjaarsnacht 2007, waarbij een 55-jarige vrouw uit Wezep op een 26-jarige man uit Nunspeet schoot terwijl zij zou slaapwandelen.

Een aantal experts vindt het slaapwandelverhaal van de vrouw aannemelijk terwijl anderen het juist onwaarschijnlijk achten.

Dat bleek woensdag tijdens de behandeling van het hoger beroep van de zaak bij het gerechtshof in Arnhem.

De verdachte, Maria S., werd in november 2007 door de rechtbank in Zutphen vrijgesproken, mede omdat deskundigen toen oordeelden dat het goed mogelijk was dat S. slaapwandelde toen zij vier keer de trekker van haar geweer overhaalde.

Het OM had toen een celstraf van twintig maanden geëist voor een poging tot doodslag. In hoger beroep eiste justitie woensdag dezelfde straf.

Schietvereniging

S., die ten tijde van het incident 25 jaar lid was van een schietvereniging, hield tijdens de behandeling van haar zaak vol zich niets van het incident te kunnen herrineren.

"Ik heb in ieder geval niet bewust geschoten. Als dat wel zo zou zijn, dan zou ik mijn verantwoordelijkheid daarvoor nemen." Hoewel de vrouw zegt zich het incident niet meer voor de geest te kunnen halen, ruimde S. wel een aantal kogelhulzen op die zij in haar kamer en voortuin vond.

"Dat heb ik waarschijnlijk gedaan om sporen uit te wissen", vertelde S. de rechters. Volgens justitie heeft de verdachte, die staat ingeschreven in Wezep maar in Egypte woont, in de bewuste nacht rond 01.50 uur met een geweer vanuit haar slaapkamerraam op een groepje mensen hebben geschoten.

Vuurwerk

Een 26-jarige man uit Nunspeet raakte bij het incident aan de Duinweg gewond toen hij in zijn buik werd geraakt. Omdat er vuurwerk werd afgestoken, merkten omstanders het geluid van het vuurwapen niet direct op.

Het OM stelt dat de vrouw schoot omdat zij kwaad was op feestgangers die veel lawaai zouden hebben gemaakt. "Ik ergerde me inderdaad aan het lawaai omdat de hond daar last van had, maar dan bewust op mensen schieten, dat is niets voor mij", zei S.

De advocaat van de 55-jarige eist vrijspraak voor zijn cliënt. Hij stelt net als S. dat de verdachte niet bewust heeft geschoten. Het gerechtshof in Arnhem doet 17 maart uitspraak.