AMSTERDAM - Een familie heeft maandag in het Vlietlandziekenhuis in Schiedam personeel bedreigd en met meubilair gegooid.

De 25-koppige familie wilde op de intensive care-afdeling afscheid nemen van een overleden familielid, maar het ziekenhuis was het daar niet mee eens. De politie moest ingrijpen om escalatie te voorkomen.

Volgens de zegsvrouw is de ic niet bedoeld voor afscheid en zeker niet met zo'n grote familie. Andere patiënten en medewerkers zouden last hebben gehad van de drukte.

Om die reden werd voorgesteld het lichaam, zoals gebruikelijk, te verplaatsen naar het mortuarium, waar wel gelegenheid is tot afscheid nemen.

Meubilair

De familie wilde daar niets van weten en bedreigde ziekenhuismedewerkers en gooide met meubilair. Niemand raakte gewond en de schade viel volgens het ziekenhuis mee.

De politie was snel ter plaatse om de familie tot kalmte te manen. Uiteindelijk is niemand aangehouden.

Het ziekenhuis zegt begrip te hebben voor de emoties die komen kijken bij een sterfgeval, maar vraagt ook om begrip van de familie.

Rode kaart

"Zij moeten begrijpen dat we ons werk doen en dat ze ons niet op zo'n manier kunnen bejegenen."

Bezoekers van het ziekenhuis kunnen gele of rode kaarten krijgen bij ongepast gedrag, maar of dat nu ook is gebeurd, is nog niet bekend.

Incidenten

"Normaliter zijn die kaarten bedoeld om incidenten te voorkomen." Het ziekenhuis heeft geen plannen om met de familie in gesprek te gaan over het incident.

Dergelijke incidenten gebeuren volgens de zegsvrouw in elk ziekenhuis wel eens. Zij heeft niet de indruk dat er sprake is van een toename.

"Het zijn nog steeds incidenten. We zitten hiermee al drie of vier jaar op hetzelfde niveau."