LELYSTAD - Het proces in de zaak over de moord op de 14-jarige Dirk Post wordt op 1 juni achter gesloten deuren behandeld. Dat heeft de rechtbank in Lelystad dinsdag tijdens een besloten pro-formazitting bepaald, zei persrechter Anja van Holten na afloop.

De advocate van de 15-jarige hoofdverdachte van de moord, Ilse van der Meer, had hier dinsdagochtend om gevraagd.

Ze wil dat de strafzaak tegen haar cliënt Jaap van der H. niet in het openbaar plaatsvindt. Ze meent dat haar cliënt daarvoor te jong is.

Voorarrest

Van der Meer heeft de rechtbank behalve een zitting achter gesloten deuren ook gevraagd om de 15-jarige verdachte vrij te laten uit voorarrest. ''Mijn cliënt ontkent immers'', lichtte ze toe. De rechtbank in Lelystad gaf aan dit verzoek geen gehoor. Van der H. blijft gewoon in voorarrest tot de volgende zitting op 25 mei. Die bijeenkomst zal nog niet inhoudelijk zijn.

De advocaat wil verder nog niet veel over de zaak kwijt. Wel zegt ze dat de 15-jarige jongen meewerkt aan zijn ondervraging en een mogelijk alternatief scenario van de moord heeft aangegeven.

''Het is nu onze taak om de verklaringen van mijn cliënt te onderbouwen. Daarop zijn onze onderzoekswensen voor deze zaak gebaseerd'', aldus Van der Meer. Het gaat onder meer om vervolgonderzoek na informatie die getuigen en DNA-onderzoek tot nu toe hebben opgeleverd.

Getuigen

De rechtbank heeft het ondervragen van twee getuigen bij de onderzoeksrechter aan haar toegewezen. Zowel de rechtbank als Van der Meer willen niet zeggen om welke personen het gaat. Het zijn in ieder geval niet de twee medeverdachten.

Voorbijgangers vonden het lichaam van Dirk Post op 18 november vorig jaar in een bos aan de rand van Urk. Hij bleek een dag eerder door geweld om het leven te zijn gekomen. Advocaten van de twee medeverdachten hebben gezegd dat hun cliënten er niet bij waren, toen Dirk stierf. Zij waren wel met de 15-jarige hoofdverdachte en het latere slachtoffer naar het bos gegaan.

Justitie verdenkt de 12-jarige en 14-jarige verdachte van medeplichtigheid aan moord. Het Openbaar Ministerie (OM) vraagt zich af of zij de moord op Dirk Post hadden kunnen voorkomen.