RIJSWIJK - De aandacht voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti neemt in rap tempo af. Er mag dan bijna 110 miljoen euro zijn binnengekomen op giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties, Stichting HUN (Help Uw Naasten) kan niet meer aan collectanten komen.

Op de oproep voor 3500 collectanten vorige maand kwamen uiteindelijk twee vrijwilligers opdagen.

Organisator van de actie, Mike van de Beek, haalt al jaren geld binnen voor allerlei hulpacties; van Mexico en Zuid-Afrika tot Moldavië, maar voor Haïti zegt hij het benodigde geld niet binnen te kunnen halen.

Stichting HUN wilde 100.000 euro inzamelen voor de herbouw van onder meer een school voor ongeveer vijfhonderd kinderen in het dorpje Bon Repos, 15 kilometer van de hoofdstad Port-au-Prince.

Opvanghuis

Het dorp, met onder andere ook een opvanghuis voor ouderen, is eigendom van stichting Hart voor Haïti. De aardbeving heeft een groot deel van het dorp verwoest. Van de Beek had het graag herbouwd met de actie die hij wilde gaan voeren.

Hij denkt nu maar ongeveer 12.000 tot 13.000 euro binnen te halen. ''Maar ook dat gaat naar Hart voor Haïti'', aldus Van de Beek, die nog langs verschillende bedrijven in de regio gaat om extra geld binnen te halen.

Wederopbouw

De nationale actie voor Haïti van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) is sinds vorige week officieel ten einde. In totaal is er in anderhalve maand tijd 108,9 miljoen euro binnengekomen. Dat geld wordt de komende drie tot vijf jaar gebruikt voor noodhulp en wederopbouw.

Een woordvoerster van de SHO bevestigt dat er een soort Haïtimoeheid optreedt. ''Dat is op zich ook vrij normaal. Meestal begint dat na vijf tot zes weken na een ramp. Dat zagen we ook na de tsunami'', aldus de woordvoerster.

Acties

''Er lopen nog wel verschillende acties van bedrijven en particulieren en daar komt ook nog wel geld van binnen, maar het loopt nu wel ten einde. Dat is ook logisch. Een actie als deze kan niet op dezelfde voet doorgaan.''

De SHO ziet vooralsnog ook af van een hulpactie voor de slachtoffers in Chili. ''Er is vooralsnog geen aanleiding voor een hulpactie omdat Chili zelf adequaat reageert op de ramp en internationale hulp in de eerste dagen na de ramp heeft afgewezen'', aldus de woordvoerder.