AKEN - De Duitse aanklager Ulrich Maass heeft dinsdag voor de rechtbank in Aken levenslang geëist tegen de Nederlandse oorlogsmisdadiger Heinrich Boere.

Boere staat daar terecht voor de moord in 1944 op de Bredase apotheker Frits Bicknese, op Teun de Groot en op Frans Kusters.

De oorlogsmisdadiger heeft inmiddels bekend deze drie mannen te hebben vermoord.

De Nederlander deed dat destijds als korporaal van een speciale eenheid van de SS in Nederland als vergelding voor aanslagen, gepleegd door het verzet.

Geen dwang

Boere kan zich volgens Maass niet beroepen op mildere omstandigheden omdat hij gedwongen was om bevelen op te volgen. Hij meldde zich immers vrijwillig bij de SS aan in mei 1940 en deed dat als lid van het zogenoemde moordcommando Feldmeier in 1944 nog eens. Die eenheid moest in Nederland tegenstanders van de Duitsers liquideren.

Volgens de officier van justitie liet Boere zijn drie slachtoffers in de waan dat hij geen bedoeling had hen te doden. Slachtoffers bejegenden hem daardoor argeloos.

Bovendien bewijst die argeloosheid in de visie van de aanklager dat ze geen deel uitmaakten van het Nederlandse verzet. Boere had dit kunnen zien maar hij besloot de drie Nederlanders toch dood te schieten.

Ontsnapping

Boere staat sinds 2 november in Aken terecht voor de moord op de drie Nederlanders. In 1949 kreeg hij daarvoor in Nederland al de doodstraf, die later werd omgezet in levenslang. Omdat Boere wist te ontsnappen, heeft hij zijn straf nooit uitgezeten.

Uiteindelijk kwam de oorlogsmisdadiger in 1954 in Duitsland terecht. Aangezien hij als SS-er het Duitse staatsburgerschap had gekregen, mocht Duitsland hem niet uitleveren. Ook een verzoek om hem daar gevangen te zetten ging de mist in, omdat het Nederlandse vonnis in Duitsland niet rechtsgeldig is. Daarom begon justitie in Duitsland de nieuwe strafzaak tegen hem.

Raadsman Detlef Hartmann van de zoon van Teun de Groot vroeg dinsdag voor de rechtbank om een aanhoudingsbevel voor Boere. De rechtbank ging daar niet op in. Op 16 maart voert de verdediging van Boere haar pleidooi.