UTRECHT - De officier van justitie in Utrecht heeft dinsdag zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen de 30-jarige Stanley L. uit Utrecht. De aanklager achtte L. schuldig aan poging tot doodslag en acht straatroven.

Volgens de aanklager was het de specialiteit van deze verdachte om onverhoeds de ketting van de hals van weerloze oude dames te trekken.

In totaal stonden er twaalf kettingdiefstallen op de dagvaarding. L. zocht de vrouwen uit in een winkelcentrum op Kanaleneiland of in de buurt van het Centraal Station in Utrecht. Het oudste slachtoffer was 87 jaar oud.

Wanneer de dames tegenstribbelden, deelde hij een klap uit of dreigde hij met een mes. L. had bij de politie de meeste zaken bekend.

De aanklager liet tijdens de zitting beelden zien van een gewelddadige beroving op Hoog Catharijne. De verdachte rolde daar samen met een 75-jarige vrouw van de roltrap. L. gaf toe dat hij daar als overvaller in beeld was, maar verder kon hij zich niets herinneren.

Geheugen

De aanklager moest vijf andere zaken laten vallen omdat het geheugen van de verdachte was verdwenen. De aanklager vertelde dat hij daarom een jaar minder eiste dan hij zich had voorgenomen. De verdachte kan nog wel worden vervolgd voor die vijf zaken.

De advocaat van de Franstalige L. richtte zijn pijlen op de politieverhoren. De raadsman betoogde dat daar geen tolk bij aanwezig was geweest. Daarom zouden al die bekentenissen van L. veel minder zwaar mogen wegen, stelde de advocaat. De uitspraak is op 16 maart.