GROENLO - Inwoners van Groenlo en Doetinchem kunnen woensdag toch elektronisch stemmen. Het gaat weliswaar om een 'schaduwverkiezing', maar als het aan het Groenlose bedrijf Nedap ligt blijft het daar niet bij.

Het bedrijf is de grootste producent van stemcomputers. De regering besloot eerder dat er uitsluitend met het potlood kan worden gestemd, omdat de huidige generatie stemcomputers niet 100 procent fraudebestendig zijn.

Nedap heeft een nieuwe machine die dat volgens de fabrikant wel is. Op een stembureau in Groenlo en Doetinchem kunnen stemgerechtigden die eerst hun stem met het rode potlood hebben uitgebracht, datzelfde nog eens doen via de nieuwe stemcomputer.

Printjes

Het nieuwe element aan de stemcomputer is dat na het uitbrengen van een stem de computer een soort kassabon print. Die wordt vervolgens in een grote stembus gedeponeerd. Bij twijfel over de uitslag kunnen alle printjes worden geteld.

''Deze methode is aanmerkelijk goedkoper dan stemmen met het rode potlood. Bovendien is de uitslag veel eerder bekend'', aldus Nedap-woordvoerder Matthijs Schippers dinsdag.