UTRECHT - De instelling Hulp & Recht, die hulp biedt aan mensen die in aanraking zijn gekomen met misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk, heeft sinds het afgelopen weekeinde 34 meldingen binnengekregen.

Dat laat de hulpinstelling dinsdag weten.

Volgens een woordvoerster gaat het om verschillende meldingen. Zo krijgt Hulp & Recht meldingen binnen van persoonlijke ervaringen met misbruik, maar ook berichten van mensen die hebben gehoord of gezien dat er misbruik heeft plaatsgevonden in rooms-katholieke instellingen.

Volgens de woordvoerster gaan de meeste van de 34 meldingen over de periode tussen 1950 en 1970.

''Wij nemen alle meldingen serieus. We nemen contact op met alle mensen die zich gemeld hebben. We ondersteunen ze waar nodig. Ook zullen we ze helpen hun melding zo goed mogelijk te formuleren zodat we het zo goed mogelijk kunnen onderzoeken.''

Ontzaglijke klus

''Het zal een ontzaglijke klus worden om een algemeen onderzoek te doen naar het misbruik binnen verschillende katholieke instellingen.'' Dat zei pater en overste van de salesianen in Nederland Herman Spronck dinsdag.

''We moeten nu eerst kijken of we het gemeenschappelijk moeten aanpakken'', aldus pater Spronck. ''Ook moet er een definitie komen van onderzoekers over wat misbruik is. Daar is nu verwarring over.''