WILLEMSTAD - Demissionair minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie en Binnenlandse Zaken) wil niet dat de val van het kabinet de staatkundige hervormingen van de Antillen vertraagt. Dat zei de minister maandag na overleg met de Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage.

Eerder had De Jongh-Elhage in een brief aan verscheidene Haagse politici haar zorgen geuit over een mogelijke vertraging van de ontmanteling van de Antillen. Hirsch Ballin verzekerde echter dat niemand hierbij gebaat is.

''Zowel staatssecretaris Bijleveld als ik hopen op een goede voortgang van de ontmanteling van de Antillen. Daarover hebben we afspraken gemaakt en het is van belang dat er geen vertraging ontstaat.''

Bonaire

Na de ontmanteling, die gepland staat voor 10 oktober dit jaar, worden Bonaire, Saba en Sint-Eustatius gemeenten van Nederland. Curaçao en Sint-Maarten worden dan landen binnen het Koninkrijk.

De demissionair minister bezocht maandagochtend (lokale tijd) Aruba voor overleg met de collega-ministers van Justitie van de Antillen en Aruba. Hij heeft daar ook gesproken over Nederlandse hulp aan Aruba wat betreft de aanpak van criminele jongeren en het bestrijden van mensensmokkel en illegale emigratie.

's Middags was hij voor overleg op Curaçao.