ORANJESTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) van Aruba vindt de jongste verklaring van Joran van der Sloot over de verdwijning van Natalee Holloway ongeloofwaardig. Dat maakte het OM van de  eilandnatie maandag bekend.

De band met de verklaring van Van der Sloot, die afgelopen zondag door RTL5 werd uitgezonden, was naar nu blijkt al op 31 augustus vorig jaar in het bezit van het OM.

De verklaring is uitgebreid onderzocht door een team van Arubaanse politiemensen en Nederlandse deskundigen, onder wie deskundigen van het forensisch instituut NFI.

Onjuist

De verklaring van Van der Sloot bleek op een aantal essentiële onderdelen onjuist, aldus het OM Aruba.

Van der Sloot verklaarde op de video dat Holloway door een ongeluk om het leven is gekomen. Zij zou cocaïne hebben gebruikt, van het balkon zijn gevallen en op slag dood zijn geweest. Daarna zou Van der Sloot haar lichaam met een vriend in een moeras hebben gedumpt.

Tijdlijn

De verklaring zou volgens het OM qua tijdlijn kunnen kloppen. Het eerste contact, de val van het balkon, het rijden met een auto naar het moeras en het terugrijden naar huis passen in al bekende onderzoeksgegevens, aldus het OM. Maar er ontbreekt onder meer een precieze aanduiding van de locatie waar het lichaam van Holloway zou zijn achtergelaten.

Van der Sloot biedt op de band aan de locatie op Aruba te komen aanwijzen, maar heeft dat ondanks meerdere verzoeken van het OM tot nu toe geweigerd. Aanwijzing door Van der Sloot is volgens het OM noodzakelijk, omdat vanwege het warme klimaat op Aruba en de omstandigheden in het omvangrijke moeras na vier jaar nog slechts 'minuscule sporen' te vinden zouden zijn.

Het OM laat weten niet te beschikken over de mogelijkheid dwangmiddelen in te zetten tegen Van der Sloot. De 18-jarige uit de Verenigde Staten afkomstige Holloway verdween in mei 2005 op Aruba. Haar lichaam is nooit gevonden.