AMSTERDAM – De VVD in Amsterdam heeft geprikkeld gereageerd op het voorstel van GroenLinks-wethouder Maarten van Poelgeest om tweeduizend asielzoekers een structurele opvangplek bieden in de stad, onder andere op IJburg.

Dit zegt VVD-raadslid Robert Flos maandag tegenover RTV Noord-Holland.

Van Poelgeest maakte vorige week vrijdag met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de afspraak dat asielzoekers midden in de wijk moeten worden opgevangen. “We moeten af van het beeld dat huisvesting voor asielzoekers aan de randen van de stad hoort, in een soort prefab houten barakken'', aldus de wethouder destijds tegenover het ANP.

Verbijsterd

“We waren totaal verbijsterd dat meneer van Poelgeest nog geen week voor de verkiezingen zijn handtekening zet onder zo’n controversieel besluit”, aldus Flos. “Hij heeft de raad hier niet eens in gekend, het is echt ongelofelijk.”

Volgens de VVD doet Amsterdam ‘al meer dan genoeg’ voor de opvang van asielzoekers. Ook vreest de partij een waardedaling van de koopwoningen op IJburg. “De wijk moet niet het afvoerputje van de stad gaan worden.”

Geschokt

“Ik ben hier echt door geschokt. Ik had niet gedacht dat de VVD in Amsterdam dit zou vinden”, stelt Van Poelgeest in een reactie. “We waren bovendien al zo’n 9 maanden met het COA in gesprek. Het is niet zo dat ik dit er vlak voor de verkiezingen door wil drukken."

De nieuwe gemeenteraad moet de opvang overigens nog goedkeuren.