AMSTERDAM - Het aantal zwartrijders in de Amsterdamse metro is sinds de invoering van de ov-chipkaart flink gedaald.

In maart 2009 reisde nog circa 13 procent van het totale aantal metroreizigers zonder te betalen. Sinds de invoering op 27 augustus is dat nog maar ruim 4 procent.

Dat heeft een woordvoerster van het openbaarvervoerbedrijf GVB maandag laten weten. Op de meeste metrostations staan sinds eind augustus poortjes.

Mensen kunnen daar alleen doorheen met een ov-chipkaart. Vroeger konden ze - tenzij er controleurs stonden - gewoon doorlopen, ook al hadden ze geen kaartje.

Incidenten

Het GVB liet verder weten dat ook het aantal geregistreerde, ernstige incidenten (zoals mishandeling, diefstal of vandalisme) in het gehele openbaar vervoer in Amsterdam flink is afgenomen.

In 2008 waren het er nog 373, vorig jaar 229, een daling van 39 procent. Het aantal meldingen van minder ernstige overtredingen (zoals schelden) daalde met ruim 15 procent, van 1479 tot 1251.

In de Amsterdamse metro, bus en tram is al jaren een daling van dit soort incidenten te zien. Dat komt onder meer doordat het GVB al sinds 1999 flink zijn best doet om de veiligheid in het ov te verbeteren.

Zo lopen er sinds een aantal jaren speciale teams van politieagenten en toezichthouders rond.

Veiliger

De ov-chipkaart draagt volgens het GVB overigens ook bij aan een veiliger openbaar vervoer, juist omdat het aantal zwartrijders hierdoor afneemt.

Het zijn namelijk vooral deze mensen die zich gewelddadig of asociaal gedragen.