AMSTERDAM – Aan de Vijzelgracht in Amsterdam zijn opnieuw panden verzakt. De winkeliers zijn van mening dat dit veroorzaakt is door de werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn.

Het projectbureau Noord-Zuidlijn meldde maandag tegenover het Parool dat de panden ‘gewoon slechte funderingen’ hebben.

Een antiek- en klokkenwinkel aan de Vijzelgracht is inmiddels gesloten. De funderingswerkzaamheden moeten de scheuren in de muur en de verzetting van de raamkozijnen weer verhelpen.

Pasen

Ook in een winkel van een banketbakkerij zitten scheuren in de muur. Na Pasen zal ook hier de fundering worden vernieuwd, zo meldt de eigenaar in de Amsterdamse krant.

''Vijftien tot twintig jaar geleden is de fundering achter, onder de bakkerij, aangepakt. Toen werd gezegd: de voorkant hoeft pas over vijftig jaar. Nu blijkt uit metingen dat er met grote spoed iets moet gebeuren. We doen er alles aan om de winkel open te houden”, aldus Angela Holtkamp, eigenaar van de gelijknamige banketbakkerij aan de Vijzelgracht.

Projectbureau

Michiel Jonker van het projectbureau Noord-Zuidlijn beweert dat het niet om verzakkingen gaat, maar om funderingsherstel.

“Het komt niet door het werk aan de Noord-Zuidlijn dat het grondwater fluctueert. Deze funderingen zijn gewoon op. Veel panden in Amsterdam hebben een slechte fundering'', zo meldt hij in het Parool.

''Niet elke slechte fundering komt door de Noord-Zuidlijn, maar het komt wel aan het licht door de Noord-Zuidlijn. Het valt op doordat we scherp monitoren.''