UTRECHT - Voor de rechtbank in Utrecht is maandag 240 uur werkstraf en drie weken voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 65-jarige man uit Rhenen.

Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat Peter B. uit Rhenen twee olifanten naar Nederland heeft gehaald zonder te beschikken over de juiste papieren.

De verdachte haalde ruim drie jaar geleden voor Ouwehands dierenpark in Rhenen twee Afrikaanse olifanten uit Spanje.

Legaliseren

Ouwehands trof, nadat bekend werd dat de papieren niet klopten, een schikking met justitie. Ouwehands moest 40.000 euro betalen en de olifanten laten legaliseren.

De van dierenhandel verdacht man kreeg van justitie een schikking van 25.000 euro aangeboden. Hij weigerde te betalen, want hij vindt dat de olifanten wel over de juiste papieren beschikten. De verdachte vond dat justitie ''van een muis een olifant heeft gemaakt''.

Documenten

Raadsman Jan Peter van Schaik wees erop dat zijn cliënt nog nooit problemen heeft gehad en het Rhenense dierenpark al drie keer in de fout is gegaan met deze documenten.

Ouwehands dierenpark heeft bij de eerste overtreding een voorwaardelijke straf gekregen, dat verdient mijn cliënt ook, betoogde Van Schaik.

Uitspraak 15 maart.