AMSTERDAM – De storm die zondagmiddag over delen van het land raasde, heeft voor 23 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Dat blijkt uit de voorlopige schattingen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek.

Limburg neemt de meeste schade voor haar rekening. Minstens 90 procent, zo’n 21 miljoen euro, van de totale schade werd daar gemeld.

De schade bestaat vooral uit omgewaaide bomen en rondvliegende dakpannen. De totale stormschade van 2009 kwam niet boven de drie miljoen euro uit. Met de storm van zondag is 2010 dus al stormachtiger dan vorig jaar.

De zwaarste storm uit de recente geschiedenis was die van 18 januari 2007. Toen zorgde het noodweer voor 295 miljoen euro schade bij particulieren en bedrijven.

Steun Europese Commissie

De Europese Commissie belooft steun aan de Europese landen waar veel schade is opgetreden door de storm. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie verklaarde dat maandag. Brussel heeft subsidiepotjes om mee te betalen aan het herstel na natuurrampen.

Door de storm viel de elektriciteit uit bij meer dan een miljoen huishoudens in Frankrijk, de helft daarvan zat maandagochtend nog altijd zonder stroom. De Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Pierre Lellouche bezoekt maandag al EU-commissaris Johannes Hahn (Regionaal beleid) om een claim in te dienen.

Barroso betuigde maandag zijn medeleven aan de nabestaanden van de circa zestig doden die zijn gevallen door Xynthia.

Storm in Limburg