AMSTERDAM – De PvdA dreigt veel allochtone stemmen kwijt te raken bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Bij de vorige verkiezingen kon de PvdA nog op gemiddeld 80 procent van de allochtone kiezers rekenen in steden als Rotterdam, Breda en Arnhem.

Dat meldt De Pers maandag op basis van een peiling van het instituut voor multiculturele ontwikkeling, Forum.

Volgens die peiling is nu landelijk nog 40 procent van allochtonen van plan op de PvdA te stemmen, dat is 20 procent minder dan vier jaar geleden.

Teleurstelling

Onder andere teleurstelling is volgens de krant een belangrijke reden dat allochtonen overstappen naar een andere partij. Zo zette Bos zijn vraagtekens bij de kwaliteit van allochtone raadsleden. Ook zouden veel allochtonen de integratienota van de PvdA te negatief vinden.

Daarnaast gaan er woensdag 3 maart überhaupt minder allochtonen stemmen dan bij de vorige verkiezingen. Forum verwacht dat slechts 34 procent zal komen opdagen. In 2006 was dit nog 44 procent. Van de allochtonen onder de 25 geeft zelfs maar 27 procent aan zeker te gaan stemmen.

Anti-Wilders

Partijen die volgens De Pers profiteren van de twijfelende PvdA-kiezers zijn D66, SP en Groenlinks. D66 zou vooral profiteren omdat de partij meer ‘anti-Wilders’ zou zijn dan de PvdA. In 2006 stemde slechts 1 procent van de allochtonen op D66, bij de komende verkiezingen is 9 procent dat van plan.