MAASTRICHT - De brandweer in Limburg moest zondag talloze malen uitrukken na meldingen over stormschade.

De meldkamers kregen tientallen telefoontjes per uur te verwerken, alle over omgewaaide bomen, vallende dakpannen, weggewaaide verkiezingsborden, en omgewaaide muren.

Dat meldden de hulpdiensten. Door met takken bezaaide wegen was het verkeer in Zuid-Limburg zondagmiddag nu en dan een chaos, aldus de politie. Op enkele plaatsen was ook geen busverkeer mogelijk.

Het treinverkeer kwam in Limburg op verschillende plaatsen stil te liggen als gevolg van bomen over de rails. Zo reden er geen treinen tussen Heerlen en Valkenburg, tussen Sittard en Heerlen, tussen Kerkrade en Landgraaf en tussen Heerlen en Aken.

Vlak over de grens in Duitsland, bij Viersen-Boisheim, viel rond 17.00 uur een boom op de elektriciteitsleiding van de spoorwegen, zodat treinverkeer tussen Venlo en Duitsland niet meer mogelijk was.

Dakplaten

Bij de pas gerenoveerde Rodahal in Kerkrade waaiden enkele platen van het dak los en kwamen op straat terecht. De straten in de omgeving zijn afgezet. Het dak van een tegenovergelegen huis is er deels afgewaaid.

In onder meer Hoensbroek en Helden vielen bomen op geparkeerde auto's. In Roermond waaiden enkele grote dakplaten van het bedrijf SIF af, waarna de nabijgelegen Mijnheerkensweg werd afgezet.

In Valkenburg waaiden zinken dakplaten van het monumentale Huis aan de Geul. Het nabijgelegen plein werd tijdelijk afgezet.

Verkeer omgeleid

Op de A2 bij Boshoven, Weert, veroorzaakten hevige rukwinden een verkeersongeval waarbij een personenauto en een vrachtwagen met glas betrokken waren.

De rijbaan in de richting Eindhoven lag vol glas, het verkeer in noordelijke richting werd volgens Rijkswaterstaat tijdelijk omgeleid vanaf het knooppunt Vonderen over de A73. Niemand raakte gewond.

Storm in Limburg