AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft zondagmiddag vlak voor het begin van het duel tussen Ajax en FC Utrecht alle ruim zeshonderd supporters van de bezoekende club op de trein naar huis gezet.

Een groot deel van deze aanhangers scandeerde bij aankomst op het treinstation vlakbij de Amsterdam ArenA langdurig antisemitische leuzen. FC Utrecht was zondag met ongeveer zevenhonderd supporters naar Amsterdam gekomen.

De politie waarschuwde de groep meerdere malen dat het roepen van de teksten moest ophouden, aldus een woordvoerster. Dat gebeurde volgens haar onder meer met flyers.

Toen de FC Utrecht-aanhangers dat niet deden, moesten ze van de politie de trein weer in om terug te rijden. Ze vernielden vervolgens enkele ramen van het voertuig. Er werd niemand aangehouden.

Kwetsende leuzen

Het is niet voor de eerste keer dat supporters van FC Utrecht wegens beledigende teksten uit Amsterdam moeten vertrekken. Burgemeester Job Cohen stuurde in april 2002 ook 670 fans van de club terug omdat ze kwetsende leuzen riepen.

FC Utrecht raakte twee weken geleden tijdens de thuiswedstrijd tegen Feyenoord ook al in opspraak wegens kwetsende spreekkoren van een deel van de eigen aanhang.

Scheidsrechter Tom van Sichem besloot het duel tijdelijk te onderbreken. De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft deze zaak nog in onderzoek.