AMSTERDAM - Een sportklimmer moet maandag 8 maart voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen wegens een ongeval in een klimhal in de hoofdstad.

Een vrouw viel op 26 maart 2008 van een klimwand naar beneden en raakte zwaargewond. De verdachte, een 26-jarige vrouw uit Amsterdam, was haar zekeraar.

Ze zou niet goed hebben opgelet, waardoor haar klimpartner naar beneden kon vallen.

Getuigen

Dat heeft het Openbaar Ministerie in de hoofdstad zaterdag laten weten. De rechtbank zou de zaak tegen de vrouw eigenlijk begin vorig jaar behandelen.

Zij stelde dat toen echter uit zodat eerst nog meer getuigen konden worden gehoord. Het ongeluk gebeurde in klimhal Tussen hemel en aarde.

In mei 2008 vond er nog een soortgelijk ongeluk plaats in dezelfde klimhal. Toen viel een 39-jarige vrouw van 12 meter hoogte naar beneden. Zij overleed aan haar verwondingen.

Dood door schuld

De rechtbank oordeelde in februari vorig jaar dat haar zekeraar niet goed had opgelet en achtte hem schuldig aan dood door schuld, maar gaf hem geen straf.

Het gerechtshof sprak de man eerder deze maand echter in hoger beroep vrij. Het oordeelde dat hem geen verwijten kunnen worden gemaakt. Van nonchalance of nalatigheid is niets gebleken, aldus het rechtscollege.

Overigens wees het hof erop dat er vaker soortgelijke ongelukken gebeuren in de klimsport en dat de veiligheidsmaatregelen daarom zouden moeten worden aangepast.