AMSTERDAM - Nederland is klaar met zijn politieke leiders. Zeven op de tien Nederlanders wil dat Jan Peter Balkenende wordt vervangen als eerste man van het CDA.

Voor PvdA-leider Wouter Bos is het volgens 47 procent tijd om te vertrekken. Dat blijkt zaterdag uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van de Volkskrant en de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Van de kiezers heeft 25 procent vertrouwen in Balkenende als premier, tegenover 51 procent tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 2006.

De val van zijn vierde kabinet kostte Balkenende in een week tijd het vertrouwen van acht procent van de kiezers. Bos raakte drie procent kwijt.

Uruzgan

Zes op de tien deelnemers aan het onderzoek vinden het terecht dat de PvdA vasthield aan het besluit te stoppen met de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Van de kiezers heeft 35 procent vertrouwen in D66-leider Alexander Pechtold. Hij geniet daarmee het meeste vertrouwen. Bos staat tweede met 34 procent.

Job Cohen

Sinds de Volkskrant, de UvA en TNS Nipo in 1994 samen begonnen met dit onderzoek, is het niet eerder voorgekomen dat geen enkele politicus boven de veertig procent scoorde.

Ook voor de gedoodverfde CDA- en PvdA-opvolgers Camiel Eurlings en Maxime Verhagen (beiden CDA) en Job Cohen (PvdA) lopen maar weinig Nederlanders warm.

Camiel Eurlings

Zo zou slechts veertien procent van de kiezers het aantrekkelijker vinden op het CDA te stemmen als Verhagen de kar zou trekken en 21 procent als Eurlings dit zou doen.

Cohen weet de handen van een ongeveer even groot percentage als Eurlings op elkaar te krijgen.