MAASTRICHT - Lovende woorden, een portret in de portrettengalerij van oud-burgemeesters, een eremedaille van verdienste en als klap op de vuurpijl: een waar volksadieu. Het was een drukke dag voor Gerd Leers, voormalig burgemeester van Maastricht.

Hij nam vrijdag afscheid van de stad; de stad nam afscheid van hem. En dat betekende: een emotionele dag en handen schudden, handen schudden en nog eens handen schudden.

Leers (CDA) was vanaf 2002 burgemeester van de Limburgse hoofdstad en stapte medio januari dit jaar op nadat hij in opspraak was geraakt door de aankoop van een vakantievilla in Bulgarije.

Tijdens een van zijn toespraken pleitte Leers vrijdag opnieuw voor de gekozen burgemeester. Want als een burgemeester voor zijn machtsbasis alleen afhankelijk is van overtuigingskracht of charisma, schaatst hij op dun ijs.

Hij kan - zeker als wethouders of raad genoeg van hem hebben - zo kopje onder gaan, aldus Leers in een afscheidstoespraak. ''Geef de burgemeester terug aan de mensen. Toon durf en haal de gekozen burgemeester uit de koelkast!''

Loods

De lange dag van afscheidsfeestjes begon voor de oud-burgervader 's ochtends in een loods buiten de stad.

Daar zei hij 'adieu' tegen personeel van de buitendienst van de stad, onder wie de vuilnisophalers en rioolwerkers. Later kon hij gedag zeggen tegen het overige personeel in een theater aan het Vrijthof.

De middag was voor het afscheid van het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad van Maastricht en zijn relaties uit politiek en bedrijfsleven.

Daarbij waren onder anderen de demissionaire ministers Ernst Hirsch Ballin en Camiel Eurlings, VVD-prominent Hans Wiegel en voorzitter Jan Peumans van het Vlaams parlement.

Eremedaille

Waarnemend burgemeester Jan Mans van Maastricht reikte Leers de eremedaille van verdienste uit, een onderscheiding in goud, de hoogste onderscheiding die Maastricht heeft.

Die is pas twee keer eerder uitgereikt, de vorige keer aan Leers' vriend André Rieu. Ook werd een portret van Leers onthuld, dat komt te hangen in de portrettengalerij van voormalige burgemeesters van de Limburgse hoofdstad.

Later op de middag kwamen duizenden mensen naar het stadhuis om Leers een hand ter afscheid te geven. Sommige mensen stonden daarvoor wel vier uur in de rij.

Publieksafscheid

Het publieksafscheid op de Markt 's avonds werd door zeker tweeduizend mensen bezocht. Zij zongen uit volle borst de ex-burgemeester vaarwel. Op een groot scherm verscheen André Rieu vanuit Zürich.

Hij noemde het feit dat Leers afscheid neemt ''klote''. Camiel Eurlings zei: ''Ondanks de bestuurlijke werkelijkheid is een ding vandaag gebleken: je populariteit staat honderd procent overeind.'' Het publiek ondersteunde dat met een daverende ovatie.

Aangedaan

Leers zelf was aan het eind van de dag zichtbaar aangedaan: ''Ik heb gemerkt dat wat je geeft aan de mensen, dat krijg je driedubbel terug. Dit is de stad waar ik wil wonen en wil sterven, ik ben een Maastrichtenaar.''

Voor zijn burgemeesterschap was Leers voor het CDA elf jaar lid van de Tweede Kamer.

Afscheid Leers