APELDOORN - Paleis Het Loo wordt onderdeel van het programma van Koninginnedag in Apeldoorn dit jaar. De dag zelf krijgt zowel een ingetogen als feestelijk karakter, zei de voorzitter van de stichting Oranjefeesten Apeldoorn vrijdag.

Het paleis in Apeldoorn zal tegen gereduceerd tarief te bezoeken zijn. Afgelopen jaar kwamen nabij monument De Naald acht personen om, inclusief de dader van de mislukte aanslag op de koninklijke bus.

Bij het monument zullen hulpverleners aanwezig zijn om indien nodig troost te bieden, aldus voorzitter Simon Boon. ''Er is hulp aanwezig. We laten deze plek en de mensen die daar komen, niet aan hun lot over.''

Monument

De Stuurgroep Koninginnedag, vorig jaar opgericht om het koninklijk bezoek in goede banen te leiden, komt nog altijd bijeen. Vanwege het bijzondere karakter van het feest dit jaar blijft deze groep, waarin onder anderen de burgemeester zit, bij elkaar komen.

Op de dag voorafgaand aan Koninginnedag wordt een monument onthuld. Deze herdenking zal een besloten karakter krijgen, aldus de gemeente Apeldoorn. Hier draait het om de genodigden, slachtoffers en nabestaanden.