AMSTERDAM - Een 30-jarige man is vrijdag veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk, voor poging tot doodslag van zijn kind.

De man heeft volgens de rechtbank in Arnhem op 7 juli in Nijkerk het twee maanden oude kind onder meer bij de voetjes vastgepakt en heen en weer geslingerd in de badkamer, waarbij de baby met het hoofd tegen een wastafel kwam.

De rechter acht de man ook schuldig aan mishandeling met voorbedachten rade van zijn kind.

Hij heeft de baby sinds zijn geboorte meerdere keren mishandeld, onder meer door het kind in het gezicht te slaan, aan zijn oortjes te trekken en een hete lamp in de handjes van het kind te drukken.

De straf is conform de eis van de officier van justitie.

Slap

De zaak kwam aan het rollen toen de vader van het in mei geboren jongetje op 7 juli naar 112 belde, omdat zijn kindje stopte met ademen en slap werd.

Een ambulance bracht het kind naar een ziekenhuis, waar onder meer hersenletsel, ribbreuken en blauwe plekken van mogelijk verschillende data werden geconstateerd. Een arts vermoedde kindermishandeling, waarop een andere arts sprak met de vader en zijn vrouw.

In dat gesprek gaf de man, die verminderd toerekeningsvatbaar is, toe het kind bij de voeten te hebben gepakt en hem heen en weer te hebben geslingerd, waardoor zijn zoontje met het hoofd tegen de wastafel kwam. Uiteindelijk deed deze arts aangifte.

Tegenover de politie en de rechter verklaarde de man later dat het kind bij het ongelukkig wegdraaien van de wastafel in de badkamer van zijn arm is gegleden, waardoor hij met de bovenkant van zijn voorhoofd tegen de wastafel kwam.

Een forensisch arts stelde echter vast dat het heen en weer slingeren een meer waarschijnlijk scenario is voor het tegen de wastafel terechtkomen van het hoofd dan het tegen de politie vertelde verhaal.