PETTEN - Bij de kernreactor in Petten zijn de afgelopen twee maanden twee beschadigde drumvaatjes met radioactief afval aangetroffen. Dit maakte exploitant Nuclear Research & Consultancy Group (NRG) vrijdag bekend.

Volgens NRG is geen radioactiviteit vrijgekomen en is er geen extra risico voor werknemers of de omgeving.

Tijdens het 'ompakken' van kleine stalen vaatjes met radioactief afval bleken de vaten te zijn aangetast. De vaatjes liggen sinds de jaren zestig opgeslagen in een opslagbuis in een speciale loods op het terrein in Petten.

Het nucleair afval in deze zogeheten drumvaatjes is gebruikt bij nucleair onderzoek. NRG nu is bezig met een proces om de inhoud om te pakken naar andere drumvaatjes.

Geen radioactiviteit

Bij dit ompakken bleek dat twee drumvaatjes dusdanig waren aangetast dat nucleair afval in de opslagbuis terecht was gekomen. NRG heeft hierop de opslagbuis verzegeld en afgesloten. Uit onderzoek van stralingsdeskundigen bleek dat geen radioactiviteit is vrijgekomen.

De oorzaak van de beschadiging ligt volgens NRG in het feit dat in de oude drumvaatjes ook pvc is verpakt waardoor een chemische reactie is ontstaan. De aanwezigheid van pvc was ook de aanleiding voor het ompakproces.

Het ompakken van de drumvaatjes is tijdelijk stilgelegd en NRG onderzoekt de mogelijkheden om beschadigde vaatjes in de toekomst goed te kunnen hanteren.