AMSTERDAM - Nederland heeft vermeend PKK-kopstuk uit Duitsland, Hasan Adir, bij een grenscontrole in Venlo opgepakt. Volgens zijn advocaat Bart Nooitgedagt had Turkije hem internationaal gesignaleerd.

De Turken hebben inmiddels om zijn uitlevering gevraagd. De Koerd werd al op dinsdagavond 19 januari gearresteerd, toen hij vanuit Duitsland met twee anderen Nederland in reed.

Justitie heeft zijn aanhouding niet gemeld, maar bevestigt die donderdag wel. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat de uitleveringszaak tegen Adir op 18 maart wordt behandeld bij de rechtbank in Roermond.

Gemarteld

Hasan Adir verzet zich tegen een eventuele uitlevering, omdat hij vreest gemarteld en misschien wel vermoord te worden. De Koerd beweert dat hij al eerder ernstig is mishandeld door de Turkse autoriteiten.

Verder stelt hij via zijn raadsman dat het leger en de politie in Turkije al meerdere familieleden van hem hebben gedood. Daarom vluchtte de Koerd met zijn gezin uit Turkije naar Duitsland.

Volgens Nooitgedagt is dreigende foltering ook de reden dat Duitsland hem niet heeft uitgeleverd. Hij genoot daar een gedoogstatus.

Martelen

''Gelet op de vermeende positie van mijn cliënt binnen de PKK staat uitlevering gelijk aan martelen'', benadrukt de advocaat. ''De Duitse rechter heeft ten aanzien van mijn cliënt al vastgesteld dat het gevaar bestaat dat hij in Turkije gefolterd wordt."

"Turkije beschouwt hem immers als staatsgevaarlijk en ziet hem als iemand die informatie kan leveren over een terroristische organisatie.''

Verontrustend

De raadsman snapt daarom ook niet dat minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie dit uitleveringsverzoek in behandeling heeft genomen. ''Dat is zeer verontrustend'', vindt hij.

''De Koerdische situatie in Turkije is recentelijk zeer verslechterd'', constateert Nooitgedagt. ''Politici, journalisten en minderjarigen worden gearresteerd en veroordeeld voor het maken van propaganda.''

Bovendien verklaart Adir dat hij zich ''nooit met illegale zaken heeft beziggehouden''. ''Hij noemt zich een politiek activist en maakt er bezwaar tegen dat Nederland hem behandelt als een terrorist'', stelt de raadsman donderdag.

Afscheidingsbeweging

De Turken zien Adir als een belangrijk en leidinggevend persoon in Duitsland voor de in hun ogen terroristische PKK. Hij kreeg in 2004 in Duitsland een gevangenisstraf van twee jaar en acht maanden voor betrokkenheid bij gewelddadige incidenten die werden toegedicht aan de PKK.

De Koerdische afscheidingsbeweging verzet zich al sinds 1984 tegen de in hun visie Turkse onderdrukking en voert een bloedige strijd met de Turken om autonomie van Koerdistan in het zuidoosten van Turkije.

Adir verzamelde materiaal en rekruten voor de gewapende tak van de organisatie in Irak, stelt Turkije. Verder zou de Koerd volgens de Turkse autoriteiten betrokken zijn geweest bij diverse gewelddadige activiteiten.

Volgens Nooitgedagt is nog niet duidelijk of bij de marechaussee die zijn cliënt in de boeien sloeg bekend was gemaakt, dat Adir zich bij de grens bevond. De advocaat vindt het wel opvallend dat hij direct bij het passeren van de grens is opgepakt.