Poldercrash met betrokkenen herdacht

HAARLEMMERMEER - Slachtoffers, nabestaanden en andere betrokkenen staan donderdag stil bij wat in de volksmond de Poldercrash is gaan heten. Precies een jaar geleden stortte een toestel van Turkish Airlines uit Istanbul in het zicht van luchthaven Schiphol in een weiland neer.

Bekijk de fotoserie van 25/02/2009

Negen inzittenden kwamen om het leven, ongeveer tachtig anderen raakten gewond. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst wordt in het Haarlemmermeerse weiland een monument onthuld.

De bijeenkomst wordt georganiseerd op uitdrukkelijk verzoek van hulpverleners, slachtoffers en nabestaanden. Er zijn zo'n tweehonderd betrokkenen uitgenodigd.

Waardering

Voorafgaand aan de herdenking spreekt burgemeester Theo Weterings in het stadhuis van Haarlemmermeer zijn waardering uit voor de inzet van een aantal reddingswerkers en particulieren.

Op de rampplek zullen onder anderen de Turkse ambassadeur en de consul-generaal van de Verenigde Staten spreken.

Uw leed

Daarna wordt er twee minuten stilte gehouden voor de slachtoffers bij de gedenksteen. Op de steen staat de tekst 'Uw leed is ons leed' in het Nederlands, Turks en Engels. Dat zijn woorden die burgemeester Weterings vorig jaar kort na de crash uitsprak.

Tijdens de herdenking is de Polderbaan van de luchthaven gesloten. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de Inspectie Verkeer en Waterstaat hebben op verzoek van Weterings een verbod ingesteld voor al het luchtverkeer rond de plaats van het ongeval tot een hoogte van ongeveer 1000 meter.

WebRegio.nl sprak een jaar na de crash met omwonenden. Bekijk de video.

Tip de redactie