'Aantal onbevoegde leraren stijgt'

AMSTERDAM - Het aantal leraren in het voortgezet onderwijs dat zonder de benodigde diploma's voor de klas staat stijgt. Dit meldt Trouw op basis van eigen onderzoek.

Bijna tachtig procent van de scholen had aan het begin van het vorige schooljaar meer onbevoegde leraren in dienst dan het jaar ervoor, meldt de krant.

Bij 18,1 procent van de lessen die worden gegeven in het voortgezet onderwijs stond een leraar voor de klas die niet bevoegd is om les te geven. Het jaar daarvoor lag dit percentage nog op 16,9 procent.

Op sommige scholen wordt meer dan een derde van de lessen gegeven door leraren zonder de juiste diploma's. Op deze manier ondervangen scholen het dreigende lerarentekort.

Bekwaam

De VO-raad stelt in Trouw dat het niet per se onverantwoord is om een onbevoegde leraar les te laten geven, zolang hij maar bekwaam is.

"Stel, een eerstegraads leraar natuurkunde geeft in de onderbouw ook scheikunde. Daar is waarschijnlijk niemand tegen", aldus Sjoerd Slagter, voorzitter van de vereniging van schoolbesturen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie