Verdachte moord op Dirk Post ontkent

AMSTERDAM - De hoofdverdachte (15) van de moord op de 14-jarige jongen Dirk Post uit Urk ontkent iets met het misdrijf te maken te hebben.

''Mijn cliënt ontkent inderdaad alle betrokkenheid bij de dood op Dirk Post'', liet advocaat Ilse van der Meer woensdag weten.

''Na zijn aanhouding is mijn cliënt verschrikkelijk intensief verhoord'', constateert de raadsvrouw. ''Hij heeft geen gebruikgemaakt van zijn zwijgrecht, maar is blijven uitleggen dat hij het niet heeft gedaan. Hij heeft dus meegewerkt aan het onderzoek.''

De raadsvrouw reageert hiermee op de bekendmaking van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag dat de 15-jarige jongen wordt verdacht van moord. Hij heeft Post in de visie van het OM met voorbedachten rade gedood. Justitie blijkt zijn ontkenning dus niet te geloven.

Voorbijgangers

Voorbijgangers vonden het lichaam van de puber op 18 november vorig jaar in een bos aan de rand van Urk. Hij bleek een dag eerder door geweld om het leven te zijn gekomen. Advocaten van de twee medeverdachten hebben gezegd dat hun cliënten er niet bij waren, toen Dirk stierf.

Zij waren wel met de 15-jarige hoofdverdachte en het latere slachtoffer naar het bos gegaan.

Medeplichtigheid

De rechtszaak tegen de drie verdachten wordt waarschijnlijk op 1 juni door de rechtbank behandeld. Justitie verdenkt de 12-jarige en 14-jarige verdachten van medeplichtigheid aan moord. Het OM vraagt zich af of zij de moord op Dirk Post hadden kunnen voorkomen.

De rechtbank moet nog besluiten of de zaak in het openbaar wordt behandeld of achter gesloten deuren, zoals gebruikelijk is bij minderjarige verdachten. In de zaak van de 15-jarige hoofdverdachte is volgende week dinsdag een zogenoemde pro-formazitting.

Daarbij bespreken rechtbank, OM en advocaat wat er nog moet gebeuren voordat de zaak inhoudelijk kan worden behandeld, aldus het OM.

Onderzoek

Justitie laat de hoofdverdachte, die nog als enige in voorarrest zit, nog een persoonlijkheidsonderzoek ondergaan. ''In afwachting hiervan zijn de verhoren gestaakt'', vertelt advocate Van der meer.

''De afgelopen maanden is er van de zijde van het Openbaar Ministerie nog onderzoek verricht. De verdediging is nog niet van de resultaten op de hoogte gesteld.''

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie