Man krijgt 15 jaar voor kroegmoord Rotterdam

ROTTERDAM - De man die vorig jaar april in een kroeg in Rotterdam een man doodschoot en vier mensen verwondde, gaat vijftien jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag bepaald.

De rechters legden hem bovendien tbs met dwangverpleging op. De rechtbank veroordeelde de 45-jarige Luis A. voor doodslag, vier keer poging doodslag, een poging moord en bedreiging.

Daar bovenop komt nog een jaar celstraf van een voorwaardelijke veroordeling uit 2006. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden achttien jaar.

Talentenjacht

In het buurtcafé vond op de bewuste avond een talentenjacht met karaoke plaats. A. was onderweg naar huis, maar besloot nog een paar biertjes in het café aan het Poolsterplein te pakken.

Daar kreeg hij naar eigen zeggen ruzie met een man die hem duwde, bespuwde en zijn moeder uitschold. Nadat hij het café was uitgezet, schoot hij buiten iemand neer en vuurde in de kroeg meerdere kogels af, op zoek naar de man die hem had beledigd. Een bezoeker wist A. uiteindelijk te overmeesteren.

Worsteling

A. houdt vol dat hij het wapen al de hele avond op zak had. Het zou in een worsteling per ongeluk zijn afgegaan. Het Openbaar Ministerie (OM) geloofde daar niets van. Volgens de officier van justitie haalde de man het wapen thuis en schoot hij voor de deur iemand dood.

Op zoek naar de man met wie hij ruzie had, ging hij de kroeg in en schoot daar vervolgens in het rond.

Gemoedsopwelling

De rechters constateerden dat A. tussendoor naar huis was gegaan, maar achtten moord niet bewezen. Volgens de rechters is niet vast te stellen dat hij tijdens zijn ritje van en naar de kroeg het voornemen had te schieten. Omdat hij bij de deur van de kroeg werd tegengehouden, denkt de rechtbank dat het waarschijnlijk is dat A. schoot in een gemoedsopwelling.

Dat hij vervolgens in het café op zoek ging naar de man die hem bespuwde, kan volgens de rechters wel worden uitgelegd als een poging moord.

Cocaïnesmokkel

De man is geen onbekende van de politie. Zo kreeg hij in 2002 een celstraf van drie jaar voor cocaïnesmokkel. Vier jaar later kreeg hij opnieuw drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor een poging doodslag.

A. weigerde overigens mee te werken aan een onderzoek door het Pieter Baan Centrum. De tbs is dan mede gebaseerd op oude onderzoeken. Het herhalingsgevaar is volgens deskundigen groot, A. is minder toerekeningsvatbaar en is bovendien weinig intelligent.

A. zei direct na het vonnis in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie