Schilderij Vincent van Gogh ontdekt

ZWOLLE - In Museum de Fundatie in Zwolle is een tot nu toe onbekend schilderij van Vincent van Gogh ontdekt. Het gaat om het doek De molen 'Le blute-fin' uit 1886, maakte het museum woensdag bekend.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam bevestigt na grondig onderzoek ''onomstotelijk'' dat het schilderij toe te schrijven is aan Vincent van Gogh.

Het doek is verworven door Dirk Hannema (1895-1984), kunstverzamelaar, oud-directeur van het Rotterdamse Museum Boymans en grondlegger van Museum de Fundatie. Hij kocht het molengezicht in 1975 voor een paar duizend gulden bij een kunsthandel in Parijs.

Hannema stelde meteen vast dat het een schilderij van Van Gogh betrof, maar door zijn twijfelachtige reputatie op het gebied van toeschrijvingen kreeg dit werk geen enkele aandacht.

Zo schreef hij schilderijen toe aan Vermeer, terwijl het om vervalsingen bleek te gaan.Ook schreef hij enkele werken ten onrechte toe aan Van Gogh. Ongeveer 35 jaar na zijn aankoop heeft Hannema met één doek alsnog gelijk gekregen.

Onderzoek

Het schilderij werd al in 1993 aangeboden aan het Van Gogh Museum voor onderzoek, maar dat kwam er toen niet van omdat het nodig was voor een tentoonstelling. In 2007 werd het werk met enige urgentie voor de tweede keer aangeboden aan het Amsterdamse museum.

Het onderzoek heeft bijna twee jaar geduurd. ''Alle registers zijn opengetrokken'', zei directeur Ralph Keuning. ''Je kunt je in de schaduw van Hannema geen zeperd permitteren.''

Molen

Op het doek, 55 bij 38 centimeter groot, heeft Van Gogh de Parijse molen de Blute-fin op de heuvel van Montmartre afgebeeld, samen met mooi geklede mensen die een dagje uit zijn. ''Het is een ontspannen zondagstafereel op een mooie herfstdag'', aldus Keuning.

De niet-gesigneerde voorstelling is vrijwel identiek aan die van een schetsboekblad, een grote tekening en een verloren gegaan schilderij van Van Gogh. De molen is geschilderd op een kant-en-klaar opgespannen doek, dat overeenkomt met de werkwijze van de kunstschilder in zijn Parijse periode.

Infraroodopnames

Er zijn ook infraroodopnames gemaakt om de conclusie te staven dat het een echte Van Gogh betreft.

Sinds het verschijnen van Van Goghs oeuvrecatalogus in 1970 zijn minstens vijf schilderijen opgedoken die als een authentiek werk van de schilder worden beschouwd. Er zijn nu ruim 860 schilderijen van de kunstenaar bekend.

Tentoonstelling

De tentoonstelling die gewijd is aan dit ontdekte werk van Vincent van Gogh is tot en met zondag 4 juli te zien in Museum de Fundatie - Paleis aan de Blijmarkt, Zwolle.

Naast De molen ‘Le blute- fin’ worden er twee stijlverwante schilderijen van Vincent van Gogh (collectie van het Van Gogh Museum en collectie Noro Foundation) gepresenteerd en één schilderij van Arnold Hendrik Koning (collectie Van Gogh Museum).

Van Gogh ontdekt

Tip de redactie