OM eist tien jaar cel om fatale schietpartij

BREDA - Tegen de 34-jarige Belg Abdelhafid K. is dinsdag bij de rechtbank in Breda tien jaar cel geëist.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was hij in september 2007 betrokken bij een fatale schietpartij in een woning boven een café aan de Stationsstraat in Roosendaal, waarbij een man de dood vond.

Samen met zijn mededader zou K. vijftig kilo hasj hebben willen stelen, die in het pand zou liggen. Het duo stuitte echter onverwachts op een bewoner, die niets van de drugs wist. Wat er precies in het pand is gebeurd, blijft onduidelijk.

De officier van justitie houdt het erop dat K. zich schuldig heeft gemaakt aan gekwalificeerde doodslag. Zijn medeverdachte is in oktober veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar.

Drugs

K. en zijn mededader Mohammed El K. hebben bekend dat ze uit waren op de drugs, die in het pand zouden liggen. De 34-jarige Belg vertelde dat hij op pad was gestuurd door de baas van een Antwerps café waar hij in de weekeinden werkte.

Deze inwoner van Bergen op Zoom is ook verdachte, maar omdat hij vastzit in Duitsland kon zijn zaak dinsdag niet worden behandeld.

Slachtoffer

Beide inbrekers hebben toegegeven dat ze het latere slachtoffer hebben vastgebonden op zijn bed. Volgens de 34-jarige verdachte maakte de bewoner van het pand zich op een gegeven moment los en pakte een priem, waarna een worsteling volgde.

Mededader El K. zou vervolgens hebben geschoten. De drugs hebben de twee overigens niet gevonden.

Volgens de officier van justitie liegt zowel K. als zijn mededader. Hun verhaal klopt niet met de technische sporen die zijn aangetroffen. De aanklager sluit zelfs niet uit dat het slachtoffer is geliquideerd, simpelweg omdat hij getuige was van de inbraakpoging.

Diefstal

Advocaat Erik Thomas, die K. verdedigt, vindt dat zijn cliënt hooguit kan worden veroordeeld voor een poging tot diefstal met geweld, met de dood tot gevolg. De raadsman denkt aan een gevangenisstraf van drie tot vier jaar.

Overigens vindt hij dat de voorlopige hechtenis van de 34-jarige Belg zo snel mogelijk moet worden geschorst, omdat die niet op de juiste gronden is bevolen. Dat heeft te maken met het feit dat K. een half jaar geleden nog vastzat in België.

De rechtbank doet 9 maart uitspraak.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie