AMSTERDAM - Er moet een nieuwe rechtszaak worden gehouden over het rookverbod in kleine cafés. Dat heeft de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in Nederland, dinsdag bepaald.

De Hoge Raad vindt dat het rookverbod geldig is voor alle horecagegelegenheden zonder personeel, zoals De Kachel in Groningen en Victoria in Breda. De rechtszaken tegen deze eenmanszaken, die eerder werden vrijgesproken van overtreden van het rookverbod, moeten worden overgedaan.

President Geert Corstens van de Hoge Raad sprak dit oordeel dinsdag uit. De Hoge Raad verwees de zaken naar het gerechtshof in Arnhem.

Personeel

De gerechtshoven in Leeuwarden en Den Bosch spraken De Kachel en Victoria vrij van het overtreden van het rookverbod. De Tabakswet bood volgens de gerechtshoven onvoldoende ruimte voor een rookverbod voor cafés zonder personeel.

Het hof vond ook dat de uitbaters van deze cafés ongelijk behandeld worden, omdat voor hen een rookverbod geldt, terwijl kroegen met werknemers er alleen maar voor hoeven te zorgen dat het personeel geen last heeft van sigarettenrook.

Het hoogste rechtscollege is echter van mening dat die ruimte er wel degelijk is en dat het rookverbod in de wet verankerd is.

Klink

De asbakken, die na de vrijspraken in veel eenmanskroegen weer op tafel kwamen, zullen daar weer af moeten. Minister Ab Klink besloot tijdelijk de controles door de Voedsel en Waren Autoriteit bij cafés zonder personeel tijdelijk op te schorten.

Teleurgesteld

Gerard Sannes, één van de eigenaren van het Groningse rookcafé De Kachel, reageerde dinsdag teleurgesteld op het vonnis. ''Deze uitspraak betekent dat het hele geintje weer opnieuw begint'', aldus Sannes.

''Dit is voor ons op den duur niet meer vol te houden, want we zijn een enorm bedrag kwijt aan alle rechtszaken.''

Gelijkheidsbeginsel

Sannes gaf aan dezelfde argumenten te gaan gebruiken voor de rechtszaak in Arnhem als die hij eerder aanvoerde in Leeuwarden. ''De vorige keer beriepen we ons op het gelijkheidsbeginsel voor cafés'', zegt Sannes.

''De grotere horecazaken hebben immers meer middelen om het rookverbod te handhaven.'' Toch had de eigenaar van het Groningse café de uitspraak van de Hoge Raad wel enigszins zien aankomen.

''Gezien de uitspraken van minister Klink bij Pauw en Witteman wist hij maandagavond al meer dan wij.''

Duidelijkheid

Voor Koninklijke Horeca Nederland (KHN) schept de uitspraak van de Hoge Raad duidelijkheid over het rookverbod in de horeca.

''Er is nu uitsluitsel van het hoogste juridische orgaan. De Hoge Raad heeft duidelijk gemaakt dat de regelgeving een deugdelijke grondslag heeft'', zei directeur Lodewijk van der Grinten.

''We begrijpen uit de uitspraak dat de zaak nu teruggaat naar het gerechtshof in Arnhem. Er is nu in elk geval duidelijkheid van de Hoge Raad voor de horecaondernemers.''

Volksgezondheid

De anti-rookorganisatie Stivoro noemt de uitspraak ''goed nieuws voor de volksgezondheid''. Volgens de organisatie is ''de weg vrij om de invoering van een totaal rookvrije horeca af te ronden'' en kunnen de inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) weer op pad om het rookverbod in eenmanszaken te handhaven.