ANTALYA - De in Nederland voor mensenhandel veroordeelde Saban B. is in de Turkse stad Antalya opgepakt. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) maandag gezegd naar aanleiding van berichtgeving door de NOS.

B. was voortvluchtig nadat hij in september verlof had gekregen om zijn pasgeboren kind te bezoeken.

Turkije heeft de man opgepakt omdat hij daar betrokken zou zijn bij afpersing en omdat hij er geld dat hij met mensenhandel in Nederland heeft verdiend zou hebben witgewassen.

Saban B. is in Nederland veroordeeld voor mensenhandel, die gepaard ging met veel geweld. Tientallen vrouwen werden in de prostitutie gedwongen in Alkmaar en op de Wallen.

Justitie in Nederland vermoedde dat de winsten die daarmee gemaakt werden, onder meer in vastgoed in Turkije werden geïnvesteerd. Saban stond aan het hoofd van een omvangrijke bende, waarin ook zijn broer Hasan zat.

Commotie

Het verlof van Saban, toegestaan door het gerechtshof in Arnhem, leidde tot veel maatschappelijke en politieke commotie. Hij zou op bezoek gaan bij zijn vrouw, een van de slachtoffers in de mensenhandelzaak, met wie B. in de gevangenis trouwde.

Direct na zijn vlucht werd B. internationaal gesignaleerd. Het OM is bij de Turkse autoriteiten op gesprek geweest om over de zaak te overleggen. Toen is onder meer besproken of er een mogelijkheid zou zijn om Saban B. in Turkije aan te houden en te vervolgen voor feiten die hij daar eventueel gepleegd zou hebben.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie liet weten dat het ministerie tevreden is met de aanhouding. Minister Ernst Hirsch Ballin zei eerder ervan uit te gaan dat Saban B. zijn straf zal uitzitten, is het niet in Nederland, dan wel in Turkije.