AMSTERDAM - In Amsterdam zijn 31 mensen gewond geraakt doordat twee metrostellen op elkaar botsten. Negen van hen, onder wie de bestuurder van een van de metrostellen, moesten met nekklachten naar het ziekenhuis. De rest is behandeld in een huisartsenpost.

Dat heeft een woordvoerder van de politie zaterdagavond gezegd. Volgens de woordvoerder is niemand in levensgevaar.

De bestuurder van een van de voertuigen moest worden losgeknipt door de brandweer. De politie kreeg de melding over de botsing om 16.25 uur.

Niet te hard

Bij het metrostation Wibautstraat reed een langzaamrijdende trein reizigers tegen een lege stilstaande metrotrein aan. Volgens een woordvoerder van het vervoersbedrijf GVB reed de trein niet hard. De Inspectie Verkeer en Waterstaat en het Korps Landelijke Politiediensten zijn inmiddels een onderzoek begonnen naar de oorzaak.

Het is niet bekend wanneer dit onderzoek klaar is. Pas daarna kunnen de voertuigen worden weggesleept. Het is nog onduidelijk of de metro's schade hebben veroorzaakt aan het spoor. Het GVB verwacht dat alle metro's in ieder geval niet zaterdag, maar mogelijk wel zondag weer over de hele lijn rijden. Het vervoerbedrijf heeft vijf pendelbussen ingezet.

Rookontwikkeling Amsterdam CS

Eerder op de middag, om 16.10 uur, kreeg de politie een melding dat het metrostation bij Centraal Station werd ontruimd wegens rookontwikkeling in de metro. Wat de oorzaak van die rookontwikkeling is is nog onduidelijk.

Volgens het GVB staan beide incidenten los van elkaar. Volgens de politie is dat onderwerp van onderzoek. De lege metro stond volgens het GVB stil op de Wibautstraat omdat het voertuig niet verder kon rijden vanwege het incident op centraal.

Het brandje in de metro op Centraal Station was volgens een woordvoerster van de brandweer klein en snel onder controle. Daarna is station snel weer vrijgegeven.

Gewonden door metrobotsing