LOOSDRECHT - Hendrik 'Bull' Verweij, één van de oprichters van de legendarische zeezender Veronica, is in de nacht van donderdag op vrijdag overleden.

Dat heeft de stichting Norderney, die het historische en culturele erfgoed van Radio Veronica conserveert, vrijdag gemeld.

Verweij was 100 jaar oud. Hij overleed in zijn slaap in een verzorgingstehuis in Loosdrecht.

Zeezender

Verweij was een textielhandelaar uit Hilversum die in 1960 samen met zijn twee broers Jaap en Dirk de zeezender Veronica overnam.

De muziekzender ontdook de wet door vanaf een schip buiten nationaal grondgebied te gaan uitzenden.

Naar schatting luisterden er in die periode zo'n vijf miljoen mensen regelmatig naar Veronica.

Radiotalenten

De zender was een kweekvijver voor radiotalenten als Willem van Kooten, Tineke de Nooij, Jan van Veen, Henk van Dorp, Eddy Becker en Chiel Montagne.

De zender moest haar uitzendingen in 1974 staken.

Bijnaam

Bull Verweij - die zijn bijnaam al op jonge leeftijd kreeg omdat hij de dikste van de drie broers was - was de laatste nog levende broer. Dirk en Jaap overleden in 1972 en 2001.

De laatste jaren leidde Bull Verweij een teruggetrokken leven. Vorig jaar werd hij ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag nog gelauwerd door het oude en het nieuwe Radio Veronica.

Hij ontving van beide partijen een Lifetime Achievement Award voor zijn verdiensten als radiopionier.

Optimistisch

Ad Bouman, voormalig geluidstechnicus van Veronica en vriend van Verweij, omschrijft hem als een ''optimististisch, grappig, aardig, loyaal, eerlijk, zeer vrolijk en aangenaam mens''.