ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag vijf hooligans veroordeeld tot celstraffen van elf maanden voor hun aandeel in de strandrellen van Hoek van Holland. Naast de celstraffen kregen vier relschoppers een evenementenverbod voor de rest van 2010 opgelegd.

Het verbod betekent dat de hooligans een aantal risicovolle evenementen niet mogen bezoeken. Het gaat om ongeveer tien festijnen die qua bezoekersaantallen vergelijkbaar zijn met het fataal verlopen Sunset Grooves in augustus 2009.

De vier moeten zich tijdens de feesten melden bij de politie. Bij eerdere strafzaken veegde de rechtbank een dergelijk verbod nog van tafel. Het Openbaar Ministerie (OM) gaf daarom in deze zaken specifieker aan om welke evenementen het gaat.

Proeftijd

De rechters veroordeelden Thomas L. tot elf maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk. Maickel J., Guy de H. en Steven van der W. kregen acht maanden, waarvan vier voorwaardelijk.

Omdat De H. nog een in zijn proeftijd zat voor een veroordeling uit 2006, moet hij daar bovenop twee maanden extra zitten. Het OM had tegen hen celstraffen tot vijftien maanden geëist.

Jeugddetentie

De rechters veroordeelden ook een 15-jarige jongen uit Spijkenisse. Hij kreeg zes maanden jeugddetentie, waarvan twee voorwaardelijk. Omdat hij in 2006 een voorwaardelijke gevangenisstraf kreeg, moet hij nog eens een maand langer zitten.

Justitie had acht maanden jeugddetentie geëist, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

Politie

Volgens de rechters is bewezen dat de vijf zich in de groep bevonden die politie bedreigde en bekogelde. De agenten trokken zich in linie achter een hek terug. Twee van de veroordeelde hooligans sprongen tegen de hekken aan, die niet veel later omver gingen.

Circa tweehonderd hooligans achtervolgden de politie tot in de duinen. Agenten voelden zich zo bedreigd dat zij na een serie waarschuwingsschoten enkele keren gericht vuurden. Daarbij kwam de 19-jarige Robby van der Leeden om het leven.

De rechtbank veroordeelde begin februari vier relschoppers tot celstraffen tot tien maanden. In maart verschijnt Asim B. voor de rechter. Het OM ziet hem als de aanstichter van de strandrellen.