TER APEL - Opnieuw is in de provincie Groningen een oehoe ontsnapt. Trok in november nog eentje van een particulier in Westernieland de wijde wereld in, op Valentijnsdag heeft ook Europese oehoe Pluim van attractiepark Wonderwereld Zoo in Ter Apel zijn vleugels gespreid.

Dat maakte het attractiepark donderdag bekend.

Pluim nam de vleugels tijdens de wekelijkse vogelshow, waarbij bijzondere vogels van paal naar paal vliegen. Het dier is toen vermoedelijk ergens van geschrokken.

''Waarschijnlijk stond er iemand in felle kleding foto's te maken voor de paal waar hij op moest landen'', verklaarde een dierenverzorgster van het park. ''Heel soms schrikken de vogels, maar meestal blijven ze wel op het terrein. Dit keer helaas niet.''

Gezocht

De kans is klein dat hij zelf de weg terugvindt, dus wordt er met man en macht naar de oehoe gezocht. Omdat Pluim niet gewend is zelf zijn prooi te vangen en het bovendien winter is, zal het dier het niet lang uithouden in het wild.

''We fietsen elke dag rond om hem te zoeken, maar het probleem is dat hij een goede schutkleur heeft, dus als Pluim stilzit zie je hem niet'', aldus de verzorgster. Inmiddels is het zoekgebied uitgebreid naar Duitsland.

Signalement

Het signalement van Pluim is onmiskenbaar: ruim een halve meter hoog, een spanwijdte van anderhalve meter en knaloranje ogen. Echt zeldzaam is het dier niet, want Europese oehoe's leven zelfs in Nederland nog wel in het wild.

''Maar voor ons is het heel erg, Pluim is onze lieveling. Hij is hier met de hand grootgebracht'', voegt de verzorgster toe. Wie het dier ziet, moet wel een beetje oppassen. Vooral zijn enorme klauwen vormen een risicofactor.